Тазгодишната Царица Роза“ на Казанлък ще бъде избрана тази вечер измежду 24

...
Тазгодишната Царица Роза“ на Казанлък ще бъде избрана тази вечер измежду 24
Коментари Харесай

Красота и изящество: Избират новата „Царица Роза“ на Казанлък, вижте претендентките

Тазгодишната  „ Царица Роза “  на Казанлък ще бъде определена довечера всред 24 претендентки , а спектакълът по избора ще се състои в Дома на културата „ Арсенал “.

Това сподели заместник-кметът по филантропични политики Сребра Касева. Това е 56-ото издание на влиятелния конкурс, който този път ще премине под мотото „ Казанлък ви обича “.

Голямата изненада за публиката, както и за участничките, е това, че победителката ще получи право на присъединяване в състезанието „ Мис България “.  Освен опцията да се включи в конкуренцията с най-красивите дами в страната, „ Царица Роза “ ще получи още опцията за обичайното пътешестване до Япония, а през идната една година определената довечера Царица Роза ще бъде дипломат на Казанлък на интернационалните изложби и туристически тържища по целия свят, сподели още Касева.

Заместник-кметът подсети, че през годините състезанието „ Царица Роза “ се трансформира и надгражда, само че постоянно слага началото на програмата на дълго чакания Празник на розата.

„ Това не е просто конкурс за хубост, а е един хубав театър, който казанлъчани чакат цяла година “, уточни тя. И довечера претендентките ще се показват пред публиката в три кръга, а победителката ще бъде определена от жури, което ще бъде несъмнено директно преди спектакъла.

В дългогодишната история на състезанието има доста забавни моменти " , уточни Сребра Касева. Първата Царица Роза на Казанлък е Стефка Таралежкова, определена през 1960 година, а осем години по-късно се взима решение Царицата да бъде избирана годишно.
 Община Казанлък
" През 1968 година е и формалният избор на първата Царица на града - Радка Дерелиева . В обособените интервали състезанието се провежда по друг метод. През 70-те и 80-те години на предишния век да вземем за пример Балът на розата е след абитуриентските вечери през май, а Царица Роза се избира измежду авансово подбрани кандидатки, препоръчани от учебните комсомолски организации. 

През 2012 година в състезанието има много нововъведения ", описа Касева. Тогава кандидатките се включват в идеята на кмета Галина Стоянова „ В името на розата “ и оказват помощ за изнасяне на експонати от влажното мазе на остарелия Музей на розата в новоизградения подобен.

„ През същата година са направени и първите критерии и правилник за състезанието . Освен външния тип, значими условия стават и интелектът, държанието и артистичността на девойките, а подготовката им става благодарение на професионални хореографи “, уточни тя.
 Община Казанлък
Конкурсът е предшестван от програмата „ Пътят към короната “, в границите на която кандидатките се образоват на етикет и се срещат по-подробно с културата и историята на града. 

" Отново през 2012 година по концепция на Галина Стоянова Празникът на розата прераства в едномесечен фестивал " , сподели още Сребра Касева. " След дългогодишни старания той е патентован през 2021 година, а тази година патентът беше възобновен за още 10 години ", разяснява тя.

Той е натрапен като противопоставяне на опити на физически и юридически лица да провеждат събития, сходни на розобер и празници и ритуали, свързани с него.

Спектакълът ще сложи началото на разнообразната стратегия във връзка 121-я Празник на розата в Казанлък, чиято кулминационна точка е на 31 май, 1 и 2 юни.

Вижте всички участнички в състезанието

Всеки миг е значим! Последвайте ни в и, с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР